Άρθρα
Teachers4Europe
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.), μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Έδρα Jean Monnet στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με Υπουργεία Παιδείας, Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικούς φορείς της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ρουμανίας συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ3 2018 – 2021, με τον τίτλο: “Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture” – Call reference EACEA/10/2018 –ReferenceNumber: 604665-EPP-1-2018-1-EL-EPPKA3-IPI-SOC-IN.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο Πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση και επέκταση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες της Κοινότητας Εκπαιδευτικών “Teacher4Europe – T4E”, η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2011 από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προωθεί τις βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που πραγματοποιούνται στο σχολικό περιβάλλον. Οι συμμετέχουσες χώρες θα δημιουργήσουν δικά τους Δίκτυα Εκπαιδευτικών “Teachers4Europe - T4E”, αναβαθμίζοντας την ελληνική Καλή Πρακτική. Με τη δημιουργία και διάδραση των Δικτύων θα ενισχυθεί η ανάδειξη εκπαιδευτικών πρακτικών με στόχο την ενίσχυση των συστημάτων των πέντε χωρών, χωρίς να απολεσθεί η εθνική ιδιοσυστασία. Αντίθετα, θα αποτελέσει κύριο μοχλό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οράματος, της σύσφιξης των σχέσεων, της αλληλεξάρτησης, της συναδέλφωσης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι ο επαναπροσδιορισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ευρωπαϊκών αξιών για τη δημοκρατία και της έννοιας της «Αγοράς», ως τόπου άσκησης ελεύθερου διαλόγου, ενεργού συμμετοχής και λήψης αποφάσεων σε ισότιμη βάση.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολικές Μονάδες Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης της ελληνικής επικράτειας μέσω της πλατφόρμας eTwinning για το σχολικό έτος 2020-2021. Η συμμετοχή Εκπαιδευτικών και Στελεχών Εκπαίδευσης είναι εθελοντική και δεν προβλέπεται αμοιβή. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Ιωάννης Α. Μακρής και Σκιαδά Σταυρούλα επιλέχθηκαν, ύστερα από αίτησή τους, ως Τ4Ε για να υλοποιήσουν το παραπάνω πρόγραμμα με τα τμήματα Ε1 και Ε2 αντίστοιχα. Οι δράσεις μας θα υλοποιούνται μέσω του eTwinning project: Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence και θα μπορείτε να τις παρακολουθείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
* ΔΡΑΣΕΙΣ Ε1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021 (Ιωάννης Μακρής)
* ΔΡΑΣΕΙΣ Ε2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021 (Σταυρούλα Σκιαδά)
Ολοκλήρωση έργου:
Οι εκπαιδευτικοί και Τ4Ε του σχολείου μας, κος Μακρής Ιωάννης και κα Σκιαδά Σταυρούλα, συμμετείχαν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στο National Dissemination Conference, με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ “Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture”. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι Τ4Ε του σχολείου μας αναφέρθηκαν στα ψηφιακά δικαιώματα και στα δικαιώματα του παιδιού στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.