Εργαστήριο Ρομποτικής
Το Εργαστήριο Ρομποτικής του σχολείου μας θα υλοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος των Τ.Π.Ε με την ευθύνη και υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού ΠΕ86 Πληροφορικής κας Σκιαδά Σταυρούλας πέραν της ύλης ΤΠΕ του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών, στα πλαίσια της ενότητας «Διερευνώ, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα με τις ΤΠΕ (Προγραμματίζω τον υπολογιστή)» για τις τάξεις Γ΄- ΣΤ΄ (Αρ.Πρωτ.Φ.20/130336/Δ1/22-08-2019/ΥΠΑΙΘ).
Οι μαθητές θα χρησιμοποιούν, χωρισμένοι σε ομάδες, τα kit ρομποτικής του σχολείου μας και συγκεκριμένα τα:
- LegoWeDo (τα εύχρηστα τουβλάκια LEGO® συνδυάζονται με ένα εύκολο στη χρήση λογισμικό για δημιουργία μίας πλειάδας STEM Project σε ρεαλιστικό περιβάλλον)
- EdisonRobot (ένα αυτόνομο ρομπότ δαπέδου αλλά και παραμετροποιήσιμο σύστημα ρομποτικής που μπορεί εύκολα να επεκταθεί χρησιμοποιώντας τουβλάκια LEGO®)
- BBCmicro:bit (ο ισχυρός φορητός, πλήρως προγραμματιζόμενος υπολογιστής που σχεδιάστηκε από το BBC και διαθέτει 5 x 5 LED Matrix, δύο ενσωματωμένα κουμπιά, μία πυξίδα, επιταχυνσιόμετρο και bluetooth).
Η εκμάθηση βασικών αρχών προγραμματισμού αλλά και ο προγραμματισμός των παραπάνω kit θα υλοποιείται σε φιλικά για τους μικρούς μαθητές περιβάλλοντα, όπως code.org, EdBlocks, EdScratch,MakeCode (Microsoft) κ.α.
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2020 (Europe Code Week 2020) οι μαθητές του ΣΤ2, στο μάθημα των ΤΠΕ και ρομποτικής, ανακάλυψαν τον κώδικα Μορς και έστειλαν μηνύματα ήχου (σύντομος για την τελεία και μακρύς για την παύλα) χρησιμοποιώντας τα ρομποτικά κιτ BBC micro:bit. Πληροφορήθηκαν, παρακολουθώντας ένα σχετικό video, πως ο κώδικας αυτός ανακαλύφθηκε από τον Σάμουελ Μορς το 1835 με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στον τηλέγραφο και πως στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο το BBC ξεκινούσε τη μετάδοσή του με το γράμμα V (Victory) του κώδικα Μορς. Οι μαθητές προγραμμάτισαν τα micro:bit στο περιβάλλον makecode της Microsoft και έστειλαν μηνύματα όπως SOS, byte κλπ. ξεκινώντας τη μετάδοσή τους με το V ( ..._ ). Δείτε την αξιόλογη εργασία τους στο video που ακολουθεί:
Δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμογράφου:
Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης συμμετείχαν σε μία συνεργατική δραστηριότητα με τους μαθητές του 2ου ΔΣ Νέας Ερυθραίας, κατά την οποία δημιούργησαν έναν προσομοιωτή σεισμογράφου, μέτρησαν το μέγεθος ενός σεισμού σε σχέση με την επιτάχυνση της βαρύτητας και ενεργοποίησαν ένα ηχητικό και οπτικό συναγερμό για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δραστηριότητα αυτή υλοποιήθηκε στο προγραμματιστικό περιβάλλον Microsoft MakeCode με χρήση των BBC micro:bit controllers του εργαστηρίου μας κατά τη διάρκεια διαδικτυακών αλλά και δια ζώσης μαθημάτων. Επιπρόσθετα, κατασκεύασαν ένα μοντέλο χάρτινου κτιρίου με ανακυκλώσιμα υλικά, για να ελέγξουν την ορθότητα των προγραμμάτων τους με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Καλλιτεχνικών, κου Γεράσιμου.