Template created by Joomla 1.6 templates and the best poker webpages: party poker bonus code and best poker sites.

Ενημέρωση για τον ιό «κοξάκι»

Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018

ΚΟΞΑΚΙ                                                       logo σχολείου 1

 

Ενημέρωση για τον ιό «κοξάκι»

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι σε μερικές σχολικές μονάδες έχουν παρατηρηθεί κρούσματα του ιού Κοξάκι . Θα θέλαμε λοιπόν να σας πληροφορήσουμε λεπτομερώς για το τι είναι η νόσος αυτή, ποια τα συμπτώματα και πώς μπορείτε να προφυλάξετε τα παιδιά σας και τη σχολική μας κοινότητα από τον ιό αυτό. Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή στους γονείς που έχουν παιδιά και σε Βρεφικούς Σταθμούς, αν το παιδί τους είναι εμπύρετο ή παρουσιάζει δέκατα ή εξανθήματα, να εξεταστεί το συντομότερο από έναν παιδίατρο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!


Τι είναι ο ιός Κοξάκι;


Ο ιός Κοξάκι ανήκει στους εντερογενείς και χωρίζεται σε δύο τύπους, Α και Β. Στις περισσότερες φορές ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριπώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.


Σ’ αυτόν τον ιό οφείλονται πολλές αναπνευστικές και εντερικές μολύνσεις και είναι υπεύθυνος για την πρόκληση δυο ασθενειών, του συνδρόμου χεριών, ποδιών και στόματος, καθώς και μιας μορφής έρπητα. Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος, γιατί σ’ αυτόν οφείλονται μυοκαρδίτιδες, ενδοκαρδίτιδες και αναπνευστικές διαταραχές.


Πώς μεταδίδεται;


Ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή με το φτέρνισμα και τον βήχα. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.


Ποια είναι τα Συμπτώματα;


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:


• Ξαφνικό υψηλό πυρετό.


• Πονόλαιμο.


• Εξανθήματα στα χέρια, στα πόδια και στο στόμα.


• Στοματίτιδα.


• Πονοκέφαλο.


• Απώλεια της όρεξης και κόπωση. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, επειδή πολλά από τα συμπτώματα συμπίπτουν με αυτά της γρίπης.


Θεραπεία του ιού


Απευθυνόμαστε αμέσως στον Παιδίατρο. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά υποστηρικτικά, όπως η λήψη αντιπυρετικών, τα οποία δεν θεραπεύουν την αιτία, κάνουν όμως το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα. Ακόμη μπορείτε να το ντύνετε πιο ελαφρά, για να μην δυσφορεί από την ζέστη, που του προκαλεί ο πυρετός και να του δίνετε πολλά υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Όσον αφορά τα εξανθήματα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα, υποχωρούν από μόνα τους. Τα παιδιά πρέπει, όσο είναι άρρωστα, να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν
τον ιό. Αναφέρουμε επίσης ότι, εάν ένα παιδί έχει κολλήσει μια φορά, είναι δύσκολο να νοσήσει δεύτερη, επειδή έχει αποκτήσει ανοσία.


Μέτρα Πρόληψης


Αν και ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα, μπορεί όμως να περιοριστεί η μεταδοτικότητά του, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους:


• Πριν και μετά το φαγητό.


• Μετά τη χρήση τουαλέτας.


• Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην ακουμπούν τα χέρια τους στα μάτια και στη μύτη τους, να μην μοιράζονται το φαγητό και το ποτό τους στο σχολείο με άλλα παιδιά , γιατί αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ανταλλαγής μικροβίων. Καλό είναι το παιδί να έχει στην τσάντα του και κάποιας μορφής αντισηπτικό.


Κλείνοντας, τονίζουμε και πάλι ότι τα παιδιά που νοσούν πρέπει να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να θεραπευτούν πλήρως. Εκτιμώμενο διάστημα δέκα ημέρες. Πρωταρχικό ρόλο έχει ο παιδίατρος, ο οποίος θα εξατομικεύσει τη θεραπεία και θα υποδείξει το διάστημα αποθεραπείας και απουσίας από το σχολείο.

Copyright © 2024 - 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος